Geçmişi Derlemek Geleceği Kurgulamak
Mimarlar Odası Gündeminden Yazılar - Söyleşiler
Bülend
Tuna, Yayına Haz: Dilşad Aktaş, Nisan 2008, Mimarlar Odası Yayınları, Ankara,
463 sayfa.
Kitap, 1998 yılından itibaren Mimarlar Odası çalışmaları ve gündemi ile daha yakından ilgilenmeye başlayan ve Odanın yürüttüğü pek çok çalışmada yer alan ve 2006–2008 döneminde Mimarlar Odası Genel Başkanı olarak göreve gelen Bülend Tuna’nın yakın zaman Oda gündemi ve mimarlıkla ilgili konulardaki görüşlerini aktardığı yazılarının derlemesinden oluşuyor. Ağırlıklı olarak mimarlık mesleğinin yeniden yapılandırılması ve mimarlık eğitiminin sorunları konularına değinen ve kronolojik olarak düzenlenen yazılardan oluşan kitap, Tuna’nın Oda çalışmalarında yer aldığı dönem içinde kaleme aldığı yazılar ve Genel Başkanlık görevini yürüttüğü döneme ait yazılar olma üzere iki bölümden oluşuyor. Derleme, Mimarlar Odası’nın aktif olarak çalıştığı konular üzerine bir belge oluşturmanın yanı sıra yakın dönem mimarlık gündeminde tartışılan konuların toplandığı bir arşiv niteliği taşıyor.
Kentlerimizin Yaşam Kalitesi ve Mimarlık
Mimarlar Odası Gündeminden Yazılar - Söyleşiler II
Bülend
Tuna, Nisan 2010, Mimarlar Odası Yayınları, Ankara; 263 sayfa.
Geçmişi Derlemek, Geleceği Kurgulamak: Mimarlar Odası Gündeminden Yazılar Söyleşiler I başlığıyla 2008’de yayımlanan derlemenin ikincisi olan kitap, 2008-2010 döneminde Mimarlar Odası Genel Başkanlığı'nı yürüten Bülend Tuna'nın bu dönemde ürettiği yazılarından ve yaptığı söyleşilerden oluşuyor. "Kentlerimizin Yaşam Kalitesi ve Mimarlık" temasının yoğun biçimde işlendiği bu dönemde üretilen metinler, toplumun mimarlıkla ilişkisi kapsamında olan ve değişik alt temalarla zenginleşen bir içerikle yer alıyor. Kitapta yer alan yazılar, bir ölçüde Mimarlar Odası gündeminde sürdürülen ortak tartışmaların yazar üzerindeki izlerini taşıyor.
Türkiye’de Mimarlık 2011
Bülend
Tuna, (Ed.) 2011, Mimarlar Odası Yayınları, Ankara, 171 s.
Türkiye’de Mimarlık 2011, ülkemizdeki mimarlık ortamını tüm yönleriyle kısaca tanıtan ve ayrıntılı bilgilere ulaşılabilecek kaynakları içeren bir el kitabı niteliği taşıyor. İlki 2009 yılında yayımlanan kitap, 2011 yılı itibariyle güncellenerek kamuoyuna sunuldu.
“Anadolu’da Mimarlık Ortamı ve Üretimi”ni ilk çağlardan günümüze örnekleriyle özetleyerek başlayan kitap, izleyen bölümde “Mimarlık Eğitimi”ni hem ulusal hem de uluslararası boyuttaki gelişmeleriyle, ilgili mevzuat, etkinlik, kurum ve üniversitelere ilişkin bilgileriyle ele alıyor. “Mimarlık Örgütlenmesi” bölümünde Mimarlar Odası’nın yapısı, işleyişi, çalışma alanları ve etkinlikleri anlatılırken, bunlardan “Türkiye Mimarlık Politikası”nın oluşturulma süreci ve metni ayrı bir bölümde daha kapsamlı olarak sunuluyor. “Mimarlar Odası Üye Profili”nde mimarların cinsiyet, uyruk, yaş, mezun oldukları okul vb. özellikleri; “Mimari Proje ve Yapı Profili”nde ise Mimarlar Odası mesleki denetim kayıtları ve sayısal verilerle mimarlık faaliyetinin güncel durumu ortaya konuyor. “Mimarlıkla İlişkili İdari Yapılanma ve Kurumlar”, “Mimarlık Mesleği, Mekân ve Yapı Mevzuatı” ve “Kültürel Değerlerin Korunması” bölümleri; ülkemizde mimarlığa ilişkin mevzuatın yanı sıra kamusal, yerel, özel mesleki kurum ve kuruluşlara da ilgili oldukları alanlar ve görevleri ile olabildiğince kapsamlı bir şekilde değinerek ayrıntılı bilgilerine ulaşılabilecek kaynaklarını sunuyor. “Mimarlık Yayıncılığı” bölümünde ise süreli ve süresiz yayın etkinlikleri tarihçesi ve ürünleri ile özetleniyor. Kitabın sonunda ek olarak, ilgili Bakanlık tarafından her yılın başında o yıl için tebliğ edilen “Mimarlık ve Mühendislik Hizmet Bedellerinin Hesabında Kullanılacak 2011 Yılı Yapı Yaklaşık Birim Maliyetleri” yer alıyor.
Pek çok
değerli mimarın ortak ve gönüllü katkısıyla oluşturulan bu rehber kitabın
ikinci güncellemesi de İngilizce-Türkçe olarak iki dilde yayımlandı. Rehber,
Türk mimarlığının yalnızca ulusal değil uluslararası alanda da tanıtılmasını
amaçlıyor.
Türkiye Mimarlık ve
Eğitimi Ortamıyla İlgili Bilgiler 2017
H. Bülend Tuna (yay. haz.), Mart 2018, Mimarlar Odası
Yayınları, Ankara, Türkçe, 67 sayfa.
Mimarlar Odası’nın 45. Çalışma Dönemi (2016-2017)
içerisinde Mim.Ar, mimarlık okullarının durumunu niceliksel olarak
tablolaştırmak ve farklı yorumlamalara altlık oluşturabilmek amacıyla YÖK
Atlas’taki bilgilerden hareketle çalışmalar yürütmüş ve bunları çeşitli
ortamlarda sunmuştur. 2016-2017 kontenjanları ve mimarlık okulları bilgisinin
derlendiği çalışma, 2017-2018 bilgileriyle güncellenmiş ve bu kitapçıkta yer
almıştır. Ayrıca 2220 yeni mezun mimarın yanıtladığı anket çalışmalarının
sonuçları da paylaşılmıştır. Mimarlık meslek ortamını ilgilendiren her türlü
araştırma konularında üniversiteler ve diğer araştırma kurumlarıyla iş
birlikleri yapılabileceğini düşünüyoruz. Mim.ar bu alandaki bütün paydaşlarla
beraber, ortak katkı ve birlikte çalışma önerilerine açıktır. Yıllık araştırma
raporlarının hazırlanması, kamuoyuna yönelik yayınlar yapılması, mimarlık ve
mimarlık eğitimiyle ilgili, kurumsal sürekliliğin ve bilgi birikiminin
sağlanacağı bir oluşumun hedeflendiği bir ortamda Mim.Ar üzerine düşen görevi
yapmaya çalışacaktır. Mim.Ar Çalışma Grubu: Bülend Tuna, Özen Eyüce, Zafer
Akdemir, Arsal Arısal, Belkıs Uluoğlu, Dilşad Aktaş Canatay, Merve Yıldırım
Veri Girişi: Begüm İrican.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder