4 Ağustos 2020 Salı

Mimarlık Bölümlerinin 2020-21 Kontenjanları Üzerine

Mimarlık eğitimi veren kurumların 2020-21 dönemine ilişkin kontenjanları YÖK tarafından açıklandı. Bu döneme ilişkin bazı bilgileri paylaşmak isterim.

§  Mimarlık bölümlerinin geçtiğimiz öğrenim yılında (2019-20) 8.783 olan kontenjanlarının dörtte biri (2.222 kontenjan) boş kalmıştı. Bu dönem YÖK özellikle vakıf okullarının kontenjanlarını azaltarak toplam kontenjanı (okul birincileri dahil) 8.132 olarak belirlemiş durumda. 

Kontenjanların yıllık artışlarını bu tabloda görmek mümkün


Mimarlık Bölümlerinin yıllara göre artışları


Aynı yıllarda Mimarlar Odası'na kayıtlı üyelerin artışını bu tablodan izleyebilirsiniz.




Vakıf kontenjanları düşerken devlet üniversitelerinin kontenjanları sürekli artıyor.

§  Bu dönem 2 devlet üniversitesinde ve 3 vakıf üniversitesinde (KKTC’de) mimarlık eğitimine başlandı.  

1) Manisa Celal Bayar Üniversitesi (Manisa)

2) Munzur Üniversitesi (Tunceli)

3) Arkın Yaratıcı Sanatlar ve Tasarım Üniversitesi (KKTC-Girne)

4) Bahçeşehir Kıbrıs Üniversitesi (KKTC-Lefkoşa)

5) Rauf Denktaş Üniversitesi (KKTC-Lefkoşa)

 

§  Bu dönem 4 üniversiteye bağlı 5 mimarlık bölümü kapandı veya yeni öğrenci almadı.

1) Azerbaycan Mimarlık ve İnşaat Üniversitesi (Azerbaycan-Bakü)

2) İstanbul Şehir Üniversitesi (İstanbul) Türkçe ve İngilizce bölümleri. İstanbul Şehir Üniversitesi kamuoyuna da yansıdığı üzere kapatıldı ve Marmara Üniversitesine devredildi. Mimarlık bölümüne bu yıl öğrenci alınmıyor. Diğer sınıflardaki öğrencilerin daha sonra ne olacağı konusunda şu anda sağlıklı bir bilgiye ulaşamadım.

3) Nahcivan Devlet Üniversitesi (Azerbaycan-Nahcivan)

4) Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (KKTC-Lefkoşa) Türkçe bölümü. Bu üniversiteye bağlı İngilizce eğitim veren mimarlık bölümü eğitimine devam etmektedir.

 

§  Merkezi sınav sistemi ile öğrenci alan toplam 114 üniversitede, 132 bölümde bu dönem mimarlık eğitimi yapılacak. Bu üniversitelerin dağılımı ve kontenjanları şöyle:

Devlet üniversitesi              57      5.277  [5.130 + 147 okul birincisi]

Vakıf üniversitesi                57      2.855  [Türkiye (44) + KKTC (11) + Yabancı (2)]

Toplam                            114      8.132

 

§  Bazı üniversitelerde hem Türkçe hem İngilizce eğitim yapılmaktadır. 114 üniversitedeki 132 bölümden Türkçe eğitim yapılacak bölüm sayısı 90, İngilizce eğitim yapılacak bölüm sayısı 42’dir.

 

§  İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde İngilizce ve Türkçe eğitim yapılan bölümler bulunmaktadır. İngilizce eğitim yapılan bölümde aynı zamanda Uluslararası Saraybosna Üniversitesi’ne kayıt yaptırmış 15 öğrenci diğerleriyle birlikte eğitim görecektir.

 

§  Benzer şekilde Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde İngilizce eğitim verilen mimarlık bölümünde Uluslararası Balkan Üniversitesi’nden 10 öğrenci eğitim görecektir. Bu bölümde İTÜ Mimarlıktan farklı olarak başka öğrenci bulunmamaktadır.

 

§  Devlet okullarındaki parasız eğitimin yanı sıra yurt dışı okullarına kayıt yaptıranların da paralı eğitim görebilmelerinin mimarlık eğitiminin geleceği açısından çok tartışmalı bir konu olacağı açıktır.

 

§  Kontenjan bilgileriyle birlikte her zaman bildirdiğimiz şekilde tekrar paylaşayım; Mimarlar Odası’na kayıtlı mimarların sayısı (5 Ağustos 2020 itibariyle) 63.147 olarak belirtilmektedir.

 

§  Mimarlık meslek ortamında yaşanan çok ciddi sıkıntıların yanı sıra yeni yeni tartışma konuları da gündeme gelmektedir. İki yıllık meslek yüksek okulu mezunları, meslek lisesi eğitimlerini de ekleyerek altı yıl eğitim aldıklarını, daha bilgili ve yeterli olduklarını söylemekte ve yetki istemektedirler.

 

Bu kısa bilgi notlarını konuyla ilgili tüm kurum ve kuruluşlara bir çağrıyla bitireyim: Oldukça geç kalındı, ama mecburuz, “Türkiye Mimarlık Eğitimi Politikası” acilen oluşturulmalıdır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder